2014 m. spalio 10 d., penktadienis

Salla Simukka „Raudona kaip kraujas"

  
Salla Simukka
 Sakoma, kad skandinaviški detektyvai ir trileriai yra geriausi pasaulyje. Ir iš tikrųjų – kas gi nėra girdėjęs apie Jussi Adleris-Olseno kūrinį „Moteris narve“, pirmąjį iš keturių romanų apie „Q“ skyrių arba Stieg Larsson Millennium trilogiją „Mergina su drakono tatuiruote“? Skandinaviškų šalių bestseleriai garsėja įtemptu siužetu, netikėtu turiniu ir šiaurietiška mistika, tik, deja, tokios knygos paprastai skirtos suaugusiems, o detektyvinių trilerių jaunimui beveik nėra. Šią spragą užpildė suomių rašytoja Salla Simukka, kurios „Raudona kaip kraujas“ trilogija sulaukė žaibiško populiarumo visame pasaulyje.

 Salla Simukka gimė 1981 birželio 16 dieną Tamperėje, trečiame pagal dydį Suomijos mieste, kuriame ir vyksta knygos veiksmas. Rašytoja studijavo Šiaurės filologiją, suomių kalbą, bendrą literatūros, kūrybinio rašymo kursus bei moterų studijas Turku universitete. Ši talentinga autorė rašo knygų recenzijas keliems dienraščiams ir žurnalui Suomen Kuvalehti bei dirba jaunimo literatūros leidinio LUKUfiilis redaktorės pavaduotoja. Salla Simukka yra parašiusi keletą romanų ir trumposios prozos rinkinį, į suomių kalbą išvertė nemažai kūrinių suaugusiems bei vaikams. Vis dėlto didžiausią populiarumą autorė pelnė parašiusi „Raudona kaip kraujas“ trilogiją - vos per dvi savaites nuo pasirodymo ši knyga buvo pradėta versti į 18 kalbų, o šiuo metu teises į kūrinį yra įsigijusios net 42 pasaulio šalys. „Pa­ra­šiau tai, ko la­biau­siai pa­si­ge­dau kny­gy­nuo­se prie jau­ni­mui skir­tų kny­gų – jiems pri­tai­ky­to tri­le­rio“ – apie savo sėkmę pasakoja šlovės spinduliuose besimaudanti Salla Simukka.

Knygos viršelis
  Pirmojoje tri­lo­gi­jos kny­goje „Rau­do­na kaip krau­jas“ pasakojama apie Snieguolę Anderson, septyniolikmetę merginą, kuri jau pusantrų metų gyvena vienui viena nedideliame butuke Tamperėje ir lanko prestižinę meno gimnaziją. Snieguolės moto - gyvenime daugiausia laimi tie, kurie mažiausiai visur kišasi. Viskas, ko trokšta ši tvirto charakterio mergina – gyventi ramiai ir niekieno netrukdomai. Deja, susikurta užtvara nuo aplinkinių žmonių staiga sugriūva, kai Snieguolė atsiduria netinkamu laiku ir netinkamoje vietoje. Vieną ankstyvą rytą ji užklysta į fotolaboratorijos tamsųjį kambarėlį ir nuščiūva aptikusi krūvą banknotų, aptaškytų kraujo dėmėmis ir pakabintus džiūti. Nuo tos akimirkos Snieguolė įsipainioja į painų tinklą, kuris nublokš ją į didelį pavojų ir sukaustys baimėje. 

 Jau pirmuosiuose knygos puslapiuose paaiškėja išdžiaustytų banknotų kaltininkai – trijulė, kurią sudaro populiariausi mokyklos mokiniai Elisa, Tūkas ir Kasperas. Vieną vakarą apsvaigęs jaunimėlis Elisos namo kieme aptiko maišą su trisdešimt tūkstančių eurų ir lyg niekur nieko nusprendė jį pasisavinti. Atsitokėjusią merginą ėmė kankinti kaltės jausmas ir ji paprašė Snieguolės, vienintelio žmogaus, žinančio apie netikusį trijulės poelgį, pagalbos. Šitokiu būdu Elisa įpainiojo niekuo neprasikaltusią merginą į savus reikalus ir nuo to laiko ketveriukė pradėjo ieškoti siūlo galo šioje itin keblioje situacijoje.

Prancūziškas viršelis
 Snieguolė – neabejotina Salla Simukka trilogijos pažiba. Ši kūrinio veikėja yra netipiška paauglė, tvirto charakterio, smarkus būdo bei pavydėtinos įžvalgos asmenybė. Ji nuolat būna viena, tačiau nesijaučia vieniša. Mergina turi savo nuomonę apie ją supantį pasaulį, ypač daug gali pasakyti apie žmones iš jų laikysenos, stovėsenos ar net mėgstamo kvepalų aromato. Snieguolė itin greitai perpranta aplinkinius ir atskleidžia savo požiūrį į populiariuosius moksleivius. Elisa ir pagrindinė knygos herojė – absoliučiai skirtingos asmenybės, kurių sugretinimas kūriniui suteikė įvairovės. Buvo išties įdomu skaityti apie Snieguolės bandymus perprasti naują pažįstamą, mėginimus atsiriboti nuo ne savo reikalų ir jų bendravimo būdą. Su pagrindine veikėja radau nemažai sąsajų ir negaliu sulaukti antrosios bei trečiosios dalies, kad galėčiau pratęsti pažintį su Snieguole.

 Kone didžiausias „Raudona kaip kraujas“ privalumas, kuris kūriniui suteikia kitoniškumo, yra pasakų motyvai. „Iš kar­to ži­no­jau, kad pa­grin­di­nės vei­kė­jos var­das bus Snie­guo­lė, nes vi­sa­da ma­niau, jog pa­sa­kos la­biau­siai skir­tos jau­ni­mui – juk bū­tent jos daž­niau­siai par­odo, kaip jau­ni žmo­nės stai­ga tam­pa su­au­gu­siais“ – viename interviu sakė Salla Samukka. Knygoje sąsajų su pasakomis tikrai netrūksta – be pagrindinės veikėjos vardo apstu ištraukų iš Brolių Grimų pasakos „Snieguolė“, taip pat siužeto vietų, kur užsimenama apie kitas klasika tapusias istorijas vaikams. „Raudona kaip kraujas“ yra pirmoji mano skaityta knyga, kurioje pasakų motyvai papildo realistišką kūrinį, o kūrinio pateikimas be galo išsiskiria iš kitų vampyrų ir mistinių būtybių persmelktų kūrinių, kurių perteklius galiausiai ima ir pabosta. Tai kažkas naujo, šviežio, išskirtinio, kitoniško – kažkas tokio, ką visiems rekomenduoju paskaityti.

Visos trilogijos knygos
 Salla Simukka į knygos siužetą įpynė ir Snieguolės praeities paslaptis. Dėl šios priežasties, nors skaitant kūrinį atrodo, jog nenuvaldomai artėji prie detektyvinio trilerio mįslės išsiaiškinimo, tuo pačiu metu kyla įspūdis lyg stovėtum vietoje. Ir, nors pabaigoje Snieguolės praeities paslaptys yra atskleidžiamos, vis tiek lieka neatsakytų klausimų, į kuriuos, tikėkimės, atsakymai bus pateikti kitose trilogijos dalyse. Beje, antroji „Raudona kaip kraujas“ dalis „Balta kaip sniegas“ Lietuvoje pasirodys Vilniuje vyksiančioje 2015 metų knygų mugėje, į kurią atvyks ir jos autorė Salla Simukka. Nepraleiskite puikios progos pirmiems įsigyti kūrinį bei iš arti išvysti rašytoją, dovanojusią mums intriguojančias skaitymo valandas!

Antrosios serijos dalies aprašymą galite rasti spustelėję ČIA.

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą