2015 m. vasario 21 d., šeštadienis

Mats Strandberg, Sara B. Elfgren „Ratas“


Mats Strandberg ir Sara B. Elfgren
 Pasakysiu tiesiai šviesiai – iš šios knygos tikėjausi labai daug. Viskas: ir viršelis, ir anotacija, ir girdėti atsiliepimai be galo intrigavo, kėlė smalsumą bei kvepėjo gera istorija. O užvertusi paskutinį knygos puslapį likau nustebinta - kūrinys ne tik išpildė lūkesčius, bet ir juos pranoko! Galiu drąsiai teigti, jog tai viena geriausių mano skaitytų knygų, kuri paliko neišdildomą įspūdį ir ilgam įstrigo atmintyje.

 „Ratas“ yra bendras dviejų autorių - Mats Strandberg ir Sara B. Elfgren – kūrinys.  Šie du talentingi žmonės pirmąkart susitiko 2008-aisiais, kai Sara dar dirbo scenarijų redaktore vienoje filmų kūrimo kompanijoje. Jiedu netruko susibičiuliauti ir praėjus metams nusprendė išbandyti savo jėgas rašant bendrą knygą. Taip po ilgo ir daug pastangų pareikalavusio darbo 2011 m. balandį buvo išleistas „Ratas“, kurį netruko pamėgti Švedijos, o vėliau ir viso pasaulio skaitytojai. Sulaukusi begalės teigiamų atsiliepimų ir nominuota literatūrinėmis premijomis, pirmoji trilogijos dalis jau išversta į 25 kalbas, o neilgai trukus didžiuosius kino ekranus turėtų pasiekti pagal ją pastatytas filmas. 

 Šio neeilinio romano veiksmas vyksta Engelsfoše, nedidukame Švedijos mieste, kur visada ramu ir nieko įdomaus nevyksta. Tačiau įprastas šešių merginų - Rebekos, Minu, Vanesos, Anos Karinos, Linėjos ir Idos – gyvenimas negrįžtamai pasikeičia, kai mokyklos tualete randamas nusižudęs bendramokslis Elijas. Tos pačios dienos naktį pateka raudoniu apsipylęs mėnulis ir nepaaiškinamos jėgos valdomas šešetukas susirenka į apleistą kultūros parką. Čia jos sužino esančios raganos, Išrinktosios, turinčios mistinių galių ir privalančios kovoti su blogiu. Nuo dabar jos privalės laikytis drauge ir toleruoti tarpusavio skirtumus, nes antraip jas ištiks kraupus Elijo likimas...

Knygos viršelis
 Realistinė istorija, pagardinta fantastiniais motyvais - taip trumpai būtų galima apibūdinti šią knygą. Joje yra gan nemažai magiškų elementų – pradedant nuo to, kad kiekvienai merginai pavaldi tam tikra – oro, vandens, žemės, metalo, ugnies arba medžio – stichija, baigiant mįslinga Ornamentų knyga, pranašystėmis ir raganų Taryba, tačiau didžiausias knygos privalumas yra tas, kad jos veiksmas vyksta šiuolaikiniame pasaulyje, o pagrindinės kūrinio veikėjos yra paprasčiausios paauglės. Jos kovoja su savo problemomis, kompleksais ir viduje kunkuliuojančiomis jausmų audromis, lanko mokyklą, kurpia ateities planus, linksminasi vakarėliuose, puoselėja santykius su šeimos nariais bei draugais, svajoja apie vaikinus, rūpinasi pažymiais – paprastai tariant, gyvena visiems įprastą gyvenimą. Tikrovė šiame kūrinyje nėra iškraipyta, pagražinta ar kitaip pakeista – autoriai nedangstė niūrios realybės ir nevengė paliesti jaunimui aktualių temų, tokių kaip rūkymas, savižudybės, narkotikų platinimas, alkoholio vartojimas bei daugelis kitų. Dėl to skaitant knygą yra be galo lengva susitapatinti su kūrinio veikėjais ir galiausiai juos pamilti. Prie kūrinio įtaigumo be abejonės prisideda ir puikus knygos vertimas, šauniai perteikta šiandieninė paauglių kalba, todėl nė kiek neabejoju, kad „Ratu“ patenkinti turėtų likti ir fantastinių, ir realistiškų istorijų mėgėjai.

 Mats Strandberg ir Sara B. Elfgren paplušėjo iš peties ir sukūrė be galo kontrastingus, ryškius, išraiškingus, dėmesio vertus pagrindinių veikėjų charakterius. Kūrinio siužetą autoriai pasakojo net iš šešių merginų perspektyvų, tad tai skaitytojams suteikė galimybę nuodugniai susipažinti su šių personažų kasdienybe, aplinka bei gyvenimo ypatumais. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad Vanesa, Minu, Linėja, Ida, Ana Karina ir Rebeka tarpusavyje neturi nieko bendra, jas sieja paauglystės laikotarpiui būdingos problemos. Kiekviena mergina susiduria su tam tikrais išbandymais – Ana Karina ilgą laiką kenčia patyčias ir visomis išgalėmis stengiasi niekam nekristi į akis, Rebeka turi valgymo sutrikimų, Vanesa gyvena su nekenčiamu patėviu ir nuolatos pykstasi su savo mama, Minu jaučia didelę simpatiją matematikos mokytojui, o Linėja turi dar rimtesnių socialinių problemų. Tiesa, dar yra Ida, tačiau apie ją knygos autoriai leido susidaryti tik gana abstrakčią nuomonę – ši mergina nuolatos kartina kitiems gyvenimus ir įterpia nuodingą trigrašį tuomet, kai to mažiausiai reikia. Tik pamėginkite įsivaizduoti, kokia drama prasideda tuomet, kai šis spalvingas šešetukas suburiamas draugėn! 

Angliškas viršelis
 Verta paminėti ir tai, kad Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba (ŽEIT) nusprendė šią knygą paženklinti įspėjamuoju užrašu, esą informacija, esanti šioje knygoje, gali daryti neigiamą poveikį asmenims iki 18 metų. Tarnybos teigimu, knygos veikėjų gyvenimo būdas, aprašomos situacijos nepilnamečiams gali būti suprantamos kaip priimtina norma ar sektinas pavyzdys. Taip, romane išties akcentuojamos sunkios gyvenimo problemos, tačiau juk su jomis susiduriame kone kiekvienas. Argi dėl to turėtume užsimerkti ir apsimesti, kad realybėje neegzistuoja patyčios ir kiti skaudūs išgyvenimai? Viliuosi, kad įspėjamasis užrašas neatbaidys Jūsų perskaityti šio nuostabaus kūrinio, juolab kad jis N–18 paženklintas tik ant leidimo lietuvių kalba.

Antrosios serijos dalies aprašymą galite rasti spustelėję ČIA

1 komentaras :

  1. Labai įtaigiai ir tikrai įdomiai papasakojai apie šią knygą, apie kurią girdėjau išties daug gerų komentarų...
    Man labai patiko aprašymas!
    Sėkmės :)

    AtsakytiPanaikinti