2015 m. gruodžio 1 d., antradienis

Adi Alsaid „Pasiklyskime"



Adi Alsaid
 Kelionių, savojo „aš" paieškų bei lemtingų atsitiktinimų kupini romanai šiuo metu tapo ypač populiarūs jaunimo tarpe. Nauji veidai, nauji vaizdai, įspūdingų nuotykių virtinė ir prieš akis besidriekiantis bekraštis kelias - apie tai, ko gero, esame pasvajojęs kiekvienas. Matyt, ne veltui sakoma, kad išlipus iš komforto zonos galima atrasti ne tik gražiausius pasaulio kampelius, bet ir save patį, o aš pridurčiau štai ką: apmalšinti kelionių troškulį galima ir virtualiai, pasinėrus į Road Trip knygos puslapius. Tam idealiai tinka John Green „Popieriniai miestai", Gayle Forman „Tik viena diena" ir šių metų spalį į Lietuvos knygynus atkeliavęs Adi Alsaid debiutas „Pasiklyskime".

 Meksike gimęs ir užaugęs knygos autorius neslepia, jog rašydamas romaną įkvėpimo sėmėsi iš asmeninės patirties. Pradėjęs studentauti, Adi Alsaid įsigijo pirmąjį automobilį ir ėmė keliauti tiek, kiek tik leido aplinkybės. Be to, rašytojas yra gyvenęs net trijose valstybėse su ryškiais kultūriniais skirtumais - Meksikoje, Izraelyje bei Jungtinėse Amerikos Valstijose. Anot Adi Alsaid, jis geba prisitaikyti prie bet kokios aplinkos ir toks nepastovumas jam esą nekelia jokių keblumų.

 „Pasiklyskime" yra, ko gero, unikaliausia  Road Trip knyga, kokią tik esu skaičiusi. Pagrindinė kūrinio veikėja septyniolikmetė Leila leidžiasi į ilgą kelionę per visą šalį siekdama nuvykti į Aliaską, kur švyti paslaptingoji Šiaurės pašvaistė. Tačiau siužetas nėra pasakojamas iš jos perspektyvos - įvykiai perteikiami keturių merginos kelyje atsitiktinai sutiktų nepažįstamųjų lūpomis.

Knygos viršelis
 Nors Handsonas, Bri, Eliotas ir Sonia gyvena skirtinguose miestuose, juos sieja vienas ir tas pats - paaugliški rūpesčiai. Įdomumo dėlei neatskleisiu, ką konkrečiai išgyvena kiekvienas kūrinio veikėjas, bet galiu pažadėti, jog romane bus visko - ir sudaužytų širdžių, ir nepateisintų lūkesčių, ir negalėjimo judėti pirmyn dėl artimo žmogaus netekties. Visi keturi jaunuoliai yra pasimetę ir visų jų gyvenimai iš esmės pasikeičia sutikus Leilą, komunikabilią, nuoširdžią, jautrią, entuziazmu ir noru padėti trykštančią merginą, keliaujančią po šalį senu, raudonu automobiliu.

 Tuo tarpu pati Leila didžiosios siužeto dalies metu išlieka mįslė, nes šmėžuoja lyg antraeilė figūra, padedanti Eliotui bei Hadsonui išlipti iš komforto zonos, o Soniai ir Bri priimti tinkamus sprendimus. Visą dėmesį autorius iš esmės sutelkia į pastarąją ketveriukę, o su Leilos asmeninio gyvenimo detalėmis skaitytojus supažindina tik pačioje knygos pabaigoje. Būtent finalas, pasakojamas iš keliautojos perspektyvos, man ir paliko didžiausią įspūdį - autorius sudėjo visus taškus ant i pateikdamas tai, ko visiškai nesitikėjau. 

 Skaitydama knygą negalėjau nesigėrėti ir rašytojo gebėjimu kurti istorijas nuo apskrito nulio. Verčiau puslapius su maloniu jauduliu, nes knietėjo sužinoti, kaip autorius pristatys naują herojų, kokia bus jį supanti aplinka, artimieji, draugai, kokie pomėgiai, koks darbas, galų gale netgi mąstysena - viskas, iš ko susideda individualybė. Galiu pasakyti, kad neteko nusivilti - kiekvienas sutiktas personažas buvo unikalus ir pasižymėjo tik jam vienam būdingomis savybėmis. Be to, nors kūrinyje Adi Alsaid nagrinėjo rimtas problemas, vis vien sugebėjo išlaikyti šviesų, viltingą pasakojimo toną, kurio dėka romaną skaityti buvo gera ir jauku. 

Ispaniškas viršelis
 Vis dėlto, nors „Pasiklyskime" man patiko, labai didelio įspūdžio, deja, nepaliko. Pirmąsias dvi dalis - Hadsono bei Bri istorijas - perskaičiau greitai bei lengvai, tačiau pradėjusi trečią susiduriau su keblumais - veiksmas tapo pernelyg nuspėjamas ir tapo aišku, kad visi keturi skyriai pasižymi ta pačia struktūra: Leila atsitiktinai sutinka vidinių išgyvenimų kamuojamą bendraamžį, kartu su juo patiria nuotykių, sutiktasis išmoksta svarbią pamoką ir Leila vėl tęsia kelionę į Aliaską. Toks šablonas man pasirodė gan nykokas - kilo įspūdis, jog unikalią kūrinio idėją išplėtoti buvo galima kur kas geriau.

 Viską apibendrinus, Adi Alsaid debiutą į rankas siūlau paimti tiems, kurie vakarą nori praleisti su ganėtinai paprasta, bet  šilta ir pozityvumu spinduliuojančia knyga. Jei negalite atsispirti laimingoms pabaigoms ir ieškote skaitinio, kuris motyvuotų džiaugtis kiekviena diena, tuomet „Pasiklyskime" turėtų Jūsų nenuvilti. Smagių ir prasmingų  Jums skaitymo valandų!

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą