2016 m. rugpjūčio 11 d., ketvirtadienis

Holly Smale „Tobulas gyvenimas"

 Neskaičiusiems knygų „Moksliukė ir „Netikėlis modelis, skaityti šio aprašymo nepatartina! 

Holly Smale
 „Tobulas gyvenimas" - trečioji neblėstančio populiarumo sulaukusios „Moksliukės" serijos dalis. Numanyti, kodėl istorija nepraranda susidomėjimo, nesunku: paaugliškos problemos, gyvenimiški nuosmukiai ir pakilimai, nepavydėtinos, begėdiškai juokingos situacijos, į kurias pakliūna Harieta, šmaikštus rašymo stilius bei unikalios veikėjų asmenybės garantuoja nuotaikingai praleistą laiką. Tad jei ieškote nerūpestingos, vasaros nuotaiką skleidžiančios knygų serijos ir svarstote, ar imti šią, rekomenduoju kuo greičiau tai padaryti, o tuos, kurie jau spėjo įvertinti ir, labai tikiuosi, pamėgti pirmus du romanus, kviečiu žvilgtelėti, ko galite tikėtis istorijos tęsinyje.

  Nutraukusi išskirtinę sutartį su garsiąja mados dizainere Juka Ito, Harieta, prabėgus septynioms savaitėms, vis dar nesulaukia nė vieno darbo pasiūlymo. Jos gyvenimas grįžta į įprastas vėžes: pokalbiai su Nata, šmaikštūs apsižodžiavimai su asmeniniu persekiotoju Tobiu bei ne tokie smagūs susidūrimai su Aleksa vėl tampa moksliukės kasdienybe. Ir, žinoma, nederėtų užmiršti Niko, rūpestingojo vaikino, su kuriuo romano protagonistė oficialiai draugauja jau mėnesį ir dvi dienas. Viskas, rodosi, tiesiog tobula. Tik yra vienas didelis BET - Harietos gyvenimas nebūtų Harietos, jei nepažertų aibės netikėtumų...

Knygos viršelis
  Nesinori atskleisti pernelyg daug siužeto detalių, tačiau užsiminti apie vieną įvykį lyg ir privalu - Harietos tėtis gauna vyresniojo reklamų kūrėjo darbą Niujorke ir kartu su šeima turi kraustytis į Ameriką mažiausiai pusei metų. Palikti namus, prisiminimus ir visa, ką myli, - toks iššūkis tenka greit šešioliktą gimtadienį švęsiančiai merginai. Laimei, keblią padėtį gelbsti Nikas, su kuriuo megapolyje ji, pasirodo, galės matytis net dažniau nei įprastai. Per gerai, kad būtų tiesa? O, taip, - šį kartą koją pakiša nekaltas tėvų melas - atvykusį į Ameriką mergina sužino, jog naujasis jų namas ne dangoraižyje Manhatano viduryje, kaip ji tikėjosi, o Dievo užmirštame Grinvėjuje, nuo kurio iki Niujorko - naujojo gyvenimo - pusantros valandos kelio. Vienintele galimybe prasiblaškyti Harietai tampa mados pasaulis. Ar merginai pavyks išsiskirti milijoniniame mieste, ar ji bus palikta užnugaryje?

  Jei reikėtų išskirti, kuo mane labiausiai žavi Geek Girl serija, nedvejodama atsakyčiau, kad Harietos asmenybe. Nepaisant įspūdingų fotosesijų, pasirodymų ant podiumo, mergina vis vien sugeba išlikti savimi - moksliuke, žinančia daugiau už kitus. Visgi šioje dalyje pagrindinė veikėja, kaip, tikriausiai, anksčiau ar vėliau nutinka kiekvienam mirtingajam, suabejoja, kas yra iš tiesų. Kitaip tariant, jei pirmoji ir antroji serijos dalys buvo orientuotos į santykius su aplinkiniais, tai ašinė „Tobulo gyvenimo" problema sukasi apie santykį su savimi. Klausimas, kas Harietą daro Harieta - vienas iš daugelio keliamų romane, tačiau, mano nuomone, pats sudėtingiausias bei svarbiausias, nes viskas, kas gražiausia, prasideda nuo meilės sau. Vertėtų pabrėžti, jog toks Harietos neapsisprendėliškumas, sekimas kitų, neva geresnių, išvaizdesnių ir sėkmingesnių žmonių pėdomis kiek erzino, bet, atsižvelgiant į veikėjos amžių (tik ką atšvęstas šešioliktas gimtadienis), jos poelgius, manau, galima pateisinti.

Prancūziškas viršelis
 Nežinau, ar pastebėjote, bet autorė nėra linkusi analizuoti kitų veikėjų būsenos - centrine figūra jos serijoje visuomet išlieka Harieta. Todėl apsidžiaugiau, jog šįkart Holly Smale dėmesio skyrė ir Niko vidiniam pasauliui - pateikė keletą detalių, leidusių artimiau susipažinti su protagonistės išrinktuoju. Būtų puiku, jei tolimesnėse serijos dalyse sulauktume gilesnės Natos, Anabelės, galbūt net Aleksos asmenybių analizės. Manau, tai išties praturtintų Geek Girl serijos pasaulį.

  Apskritai kalbant, jei ne paskutinis romano trečdalis, kuriame, mano akimis, siužetas tapo banalokas ir nuspėjamas, knyga būtų pranokusi tiek pirmąją, tiek antrąją dalį. Ją skaitydama kvatojau ne kartą ir ne du, pasisėmiau daug teigiamų emocijų, nuolat stebėjausi veikėjų išmone ir sąmojingumu - išties gaila, kad artėjant prie pabaigos įspūdis sumenko. Galbūt padėtį būtų pataisę išsamesni, vaizdingesni Niujorko aprašymai (keliauti su moksliuke beprotiškai smagu!) arba daugiau modelio darbo epizodų, bet vis dėlto sakyti, kad buvo nuobodu, negaliu - nepaisant kai kurių momentų, puslapius verčiau šviesos greičiu. Tikiuosi, neapvils ir ketvirtoji serijos dalis, kurios lietuviškas vertimas, jei viskas eisis pagal planą, pasieks mus jau šių metų spalio mėnesį.

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą